Mi lesz a szelektíven gyűjtött műanyagokból?

A gyûjtõszigetekrõl elszállított mûanyagot  típusonként szétválogatják, tömörítik és bálázzák. A bálákat a hasznosítás/feldolgozás helyén aprítják, majd megtisztítják a különbözõ szennyezõdésektõl (papír, ragasztó, homok, élelmiszer/ital maradék stb.).

Olvasztás után a mûanyagdarabkákat granulálják, azaz egyenletes szemcsékké alakítják. Az így nyert félkész termékbõl különbözõ mûanyag tárgyakat készítenek: fóliát, mûanyag palackokat, flakonokat, virágládákat, csöveket, ládákat, de akár polár pulóvert is.

Pontosan miket lehet a szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezni?

Szelektív gyűjtőszigetnek nevezzük azokat a speciálisan kialakított hulladékgyűjtő pntokat, ahol a különböző típusú szelektív hulladékok elhelyezésére alkalmas edényzetek találhatóak. 

Ide kattintva bemutatjuk a szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezhető hulladékok körét. (PDF)

Tudta Ön hogy...?

  • ... a csak a hõre lágyuló mûanyagokat (pl. PET palackok, mûanyag flakonok) lehet hasznosítani, a hõre keményedõket nem?
  • ... 27 PET palack anyaga szükséges egy polárpulóver elõállításához?
  • ... a másodnyersanyagból elõállított mûanyag gyártásához hétszer kevesebb energiára van szükség?

Hamu elhelyezése a kukában!

Akik fával tüzelnek, sokan a hamut egyszerűen beöntik a kukába. A kuka ürítésekor a hamu szállóporként jelentkezik, veszélyezteti a dolgozók egészségét, valamint a forró hamu rendkívül tűzveszélyes a hulladékgyűjtő autóba kerülve!

Kérjük Önöket, hogy a hamut inkább telken belül hasznosítsák. A kihűlt fahamu sok értékes nyersanyagot tartalmaz, a komposztba belekeverhető vagy a kert egy nem használt sarkában tárolható. Azt kérjük, hogy aki mindenképpen a kukába szeretné tenni a fahamut, bezsákolva helyezze az edényzetbe, így a hamu ürítéskor nem kerül a levegőbe, nem jelent veszélyt rakodóink egészségére.